Od uprawy do potrawy
Projekt „Od uprawy do potrawy" realizowany jest w klasach I-III oraz oddziałach przedszkolnych. Jednym z założeń programu jest tworzenie wśród dzieci nawyków świadomego podejmowania działań na rzecz przyrody i ochrony środowiska. W ramach projektu dzieci będą uczestniczyć w zajęciach ogrodniczych.
Celem tych zajęć jest zapoznanie uczniów z organizacją i pracą ogrodniczą w całym sezonie. Dzieci zapoznają się z rodzajami warzyw uprawianymi w ogrodach, ich właściwościami odżywczymi dla człowieka oraz ich wpływem na zdrowie i dobrą kondycję ludzi.
W trakcie spotkania uczniowie będą brali udział we wszystkich czynnościach związanych z uprawą warzyw. Zaczniemy od przygotowania grządek, następnie wysiejemy nasiona i podlejemy rośliny.
Na cyklicznych zajęciach ogrodniczych dzieci będą podlewały rośliny, usuwały chwasty, pieliły, doglądały roślin i dbały o ich dobrą kondycję. Pod koniec sezonu, mali ogrodnicy sami zbiorą warzywa i sami spróbują smaku tych warzyw, które wyhodowały. W trakcie trwania uprawy warzyw, dzieci będą notowały w dzienniczkach swoje obserwacje na temat postępów prac.