Pomoc żywnościowa
Program Fundusze Europejskie na Pomoc Żywnościową 2021-2027 to program współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus oferujący pomoc żywnościową w formie paczek lub posiłków dla osób najbardziej potrzebujących, a także możliwość udziału w tzw. działaniach towarzyszących.
FEPŻ stanowi kontynuację Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, w ramach którego wsparcie w postaci paczek żywnościowych lub posiłków otrzymywało średnio ponad 1,3 mln odbiorców rocznie – osób i rodzin w trudnej sytuacji życiowej, a ok. 150 tys. z nich uczestniczyło dodatkowo w różnych działaniach towarzyszących na rzecz włączenia społecznego.
FEPŻ to jeden z programów krajowych, które będą realizowane z udziałem środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Społecznego Plus zgodnie z Umową Partnerstwa na lata 2021-2027. Za wdrażanie Programu odpowiada Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej jako Instytucja Zarządzająca.
W ramach Programu będą realizowane następujące operacje:
• Zakup żywności dostarczanej do magazynów organizacji partnerskich w celu dystrybucji wśród osób najbardziej potrzebujących
• Wsparcie organizacji partnerskich w realizacji dystrybucji żywności, w tym w obszarze transportu, magazynowania i administracji
• Realizacji działań towarzyszących dla odbiorców pomocy żywnościowej, mających na celu ich włączenie społeczne
• Wsparcie organizacji partnerskich w pozyskiwaniu dodatkowej żywności pochodzącej z darowizn celem jej przekazania do odbiorców Programu
Pomoc przysługuje, jeśli dochód nie przekracza:
- 2.676,50 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej
- 2.180,95 zł w przypadku osoby w rodzinie
Aby otrzymać pomoc żywnościową należy zgłosić się do właściwego ze względu
na miejsce zamieszkania ośrodka pomocy społecznej (OPS) lub do organizacji partnerskiej wydającej żywność w celu zakwalifikowania do odbioru żywności.
Osoby potrzebujące otrzymują artykuły: warzywne i owocowe, skrobiowe, mleczne, mięsne, a także cukier i olej. Osoby potrzebujące mogą także skorzystać z bezpłatnych szkoleń lub warsztatów dotyczących m.in. przygotowywania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania, sprawnego zarządzania budżetem domowym, zapobiegania marnowaniu żywności w celu zwiększenia samodzielności i włączenia społecznego.
- Pierwsza publikacja:
- 29.09.2021 09:29 Aleksandra Strzępka
- Wytwarzający/ Odpowiadający:
- Katarzyna Pietruszka
Tytuł | Wersja | Dane zmiany / publikacji |
---|---|---|
Pomoc żywnościowa | 4.0 | 31.03.2025 10:21 Aleksandra Strzępka |
Pomoc żywnościowa | 3.0 | 23.05.2023 08:44 Aleksandra Strzępka |
Pomoc żywnościowa | 2.0 | 11.01.2023 14:42 Aleksandra Strzępka |
Pomoc żywnościowa | 1.0 | 29.09.2021 09:29 Aleksandra Strzępka |
Aby uzyskać archiwalną wersję należy skontaktować się z Redakcją BIP