W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

„Jak ryba kuchni – akademia gotowania dla seniora”

Zdjęcie grupy uczestników

Logotyy

W dniach 27-28.09.2022 r. Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Chodzieży realizował projekt „Jak ryba  kuchni – akademia gotowania dla seniora” w ramach działania „Realizacja lokalnych strategii rozwoju kierowanych przez społeczność” objętych Priorytetem 4. Zwiększenie zatrudnienia i spójności terytorialnej, zawartym w Programie Operacyjnym „ Rybactwo i Morze” z udziałem środków Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego.

Projekt skierowany był do 54 seniorów z ternu Gminy Chodzież. W ramach działań zorganizowano warsztaty kulinarne dla wszystkich uczestników z podziałem na dwie grupy, po 27 osób w każdej. Głównymi założeniami projektu było zainicjowanie kontaktów społecznych wśród seniorów poprzez udział w warsztatach kulinarnych. Tworzyliśmy neutralne środowisko do ponawiania relacji lub wznawiania znajomości. Chcieliśmy zainspirować do działań na rzecz zdrowego stylu życia -  poprzez warsztaty i pokazy przygotowywania i przyrządzania ryb oraz właściwego ich przechowywania. Wykłady na temat dostępności ryb, sezonowości ich występowania oraz jej wpływu na jakość ryb, dostępność gatunków na rynku z uwzględnieniem produkcji lokalnej, a także wartości odżywczych ryb uświadomiły uczestnikom ich wpływ na profilaktykę zdrowotną. Osiągniętym celem było popularyzowanie spożycia produktów rybnych oraz popularyzowanie rybackiego dziedzictwa kulturalnego dzięki informowaniu o lokalnych produktach rybactwa. Podczas spotkania seniorzy nie tylko mile spędzili czas w swoim towarzystwie ale z chęcią uczestniczyli w warsztatach kulinarnych przyrządzając przepysznie wyglądające i aromatycznie pachnące potrawy. Zwieńczeniem spotkania było wspólne biesiadowanie przy jednym stole i degustowanie tego, co sami przygotowali. Dziękujemy za współpracę Pani Marcie Maciejewskiej właścicielce Biesiadnego Ośrodka Rekreacyjnego „MARTA” i lokalowi „DREWUTNIA” oraz Panu Dariuszowi Pietrzyk za przekazanie wiedzy praktycznej i teoretycznej z zakresu ryb.

 

Galeria zdjeć projektu

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}