W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

VIII edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz,

W dniach od 7.04.2025 r. do 9.04. 2025 r. w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się finał VIII edycji Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, przebiegający po hasłem: Inspiracje kulinarne klasycznej kuchni włoskiej.

VIII edycja Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz,

Finał składał się z dwóch etapów: część pisemna – test teoretyczny oraz część praktyczna, w której każdy uczestnik sporządził dwie porcje zakąski oraz dania zasadniczego, związanego z tematem przewodnim konkursu.

Jury oceniało m.in.: organizację i higienę pracy, techniki sporządzania dań, smak oraz ekspozycję potraw.

Z dumą i ogromną radością informujemy, że Kacper Święs, uczeń Zespołu Szkól Zawodowych im. K. Pułaskieg w Gorlicach, jedyny reprezentant Małopolski, dwukrotnie wywalczył tytuł laureata – zarówno na etapie okręgowym jak i na ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz, otrzymując dyplom i liczne nagrody rzeczowe.

Turniej przebiegał pod honorowym patronatem Ministerstwa Edukacji i Nauki, Izby Rzemieślniczej oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach - w czasie zmagań oraz na uroczystej gali wręczenia nagród obecni byli przedstawiciele Kuratorium Oświaty oraz Władze miasta Zabrze.

Do części teoretycznej i praktycznej Turnieju przygotowała ucznia Lucyna Prorok.

Warto też dodać, że laureaci ogólnopolskiego etapu turnieju są uprawnieni do zwolnienia z części pisemnej egzaminu zawodowego – to jeszcze jeden powód, by brać udział w konkursach i rozwijać swoje pasje!

Źródło ZSZ Gorlice

Zdjęcia (4)

{"register":{"columns":[]}}