W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Dodatkowo, korzystanie z naszej witryny oznacza akceptację przez Państwa klauzuli przetwarzania danych osobowych udostępnionych drogą elektroniczną.
Powrót

„Robimy zapasy na zimę”- Kiszenie kapusty w grupie 0a

„Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi. Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie! Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”

Dzieci siedzące na podłodze. Trzymają w rękach słoiki

Ostatnim czasem dzieci z grupy 0a dużo rozmawiały o darach jesieni czy o przetworach które przygotowuje się w ich domach na zimę. Rozmawialiśmy o walorach smakowych i zdrowotnych takich domowych przetworów. W ramach zajęć dzieci nauczyły się jak szybko w domu ukisić kapustę i co jest do tego potrzebne. Przygotowaną uszatkowaną kapustę mieszały w misce z solą i tartą marchewką. Następnie tak przygotowaną kapustę upychali do słoiczków aż do momentu kiedy kapusta puściła sok. Tak przygotowane odstawiliśmy do kącika przyrody i czekamy aż będzie gotowa. W trakcie trwania zajęć dzieci poznały walory smakowe i zapachowe kapusty. Próbowały jak smakuje kapusta świeżo uszatkowana a jak posolona. Natomiast po kilku dniach spróbują jak smakuje już ukiszona kapusta pełna cennych witamin i wartości odżywczych.

Zdjęcia (6)

{"register":{"columns":[]}}